2022-2023

ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το τελικό προϊόν του προγράμματος επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνδυασμό με το μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της Γ’ γυμνασίου είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Μπορείτε να το δείτε πατώντας πάνω στην παρακάτω εικόνα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σ.Ε.Π

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΔΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2023 είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον υπεύθυνο επαγγελματικού προσανατολισμού της ΔΔΕ Βοιωτίας προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές για τα επαγγέλματα και τις επιλογές μετά το γυμνάσιο. Έτσι, οι μαθητές της γ’ γυμνασίου παρακολούθησαν μια δίωρη παρουσίαση για τις επιλογές που έχουν μετά το γυμνάσιο, έθεσαν τα ερωτήματά τους και συζήτησαν για τις σπουδές για τα επαγγέλματα του ενδιαφέροντός τους. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κυρίου Παπαγεωργίου στα πλαίσια του προγράμματος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ενημερώθηκαν επίσης και η Β’ και Γ’ λυκείου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τις επαγγελματικές τους προοπτικές μετά το Λύκειο. Ήταν μια πολύ επικοδομητική συνάντηση καθώς οι μαθητές πήραν απαντήσεις σε αρκετά από τα ερωτήματα που είχαν.

Διδακτική επίσκεψη στο εργοστάσιο Barilla-Misko

Στα πλαίσια του προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνδυασμό με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η Γ’ γυμνασίου επισκέφθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 το εργοστάσιο Μπαρίλα-Μίσκο που βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της Θήβας. Μας υποδέχθηκε ο κύριος Μπουραντάς ο οποίος, αφού μας μίλησε για την βιομηχανική μονάδα, την ιστορία της, τις ειδικότητες των εργαζομένων, μας ξενάγησε στην συνέχεια μαζί με τον κύριο Κακαβά στον χώρο παραγωγής των ζυμαρικών και είδαμε από κοντά την όλη διαδικασία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που αφορούσαν την λειτουργία του εργοστασίου καθώς και τις ειδικότητες των εργαζομένων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια αναμνηστική φωτογραφία. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με περισσότερες γνώσεις και με ένα δωράκι από την Μπαρίλα-Μίσκο. Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την όμορφη ξενάγηση τους κυρίους Μπουραντά και Κακαβά.

“Οραματίζομαι και Σχεδιάζω το μέλλον μου”

Φέτος αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στους ομίλους με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Ένα μάθημα που διδάσκονταν για πολλά χρόνια στην Γ’ γυμνασίου καθώς και στην Α’ Λυκείου αλλά στην συνέχεια καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε εν μέρει με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Κι επειδή, αφ’ενός, θεωρούμε ότι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός των μαθητών είναι πολύ σημαντικός τόσο στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου όσο και στο Λύκειο, κι αφετέρου, η μία ώρα διδασκαλίας του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων δεν αρκεί για να προσφέρουμε στους μαθητές την βοήθεια που χρειάζονται στην επιλογή του τύπου σχολείου και της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν μετά το γυμνάσιο, καταλήξαμε στην υλοποίηση του προγράμματος “Οραματίζομαι και Σχεδιάζω το μέλλον μου” .

Οι μαθητές, αφού ανακαλύψουν πρώτα τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους καθώς και τον τύπο της προσωπικότητάς του μέσω φύλλων εργασίας και ψυχομετρικών τεστ, στην συνέχεια θα ερευνήσουν τον κόσμο της εργασίας: επαγγέλματα ανά τύπο προσωπικότητας, αναζήτηση πληροφοριών για το επάγγελμα που μου ταιριάζει, συνεντεύξεις με εργαζομένους και παρουσίασή τους, επίσκεψη σε επαγγελματικούς χώρους, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και cover letter.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι

  1. Η δημιουργική επαφή μεταξύ των μαθητών και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
  2. Η ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικότητας
  3. Η ανάπτυξη της κριτικής και συγκριτικής σκέψης
  4. Άσκηση στην αναζήτηση πληροφοριών, δημιουργία ψηφιακού υλικού
  5. Ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης
  6. Αναγνώριση ύπαρξης διαφορετικών επαγγελματικών διαδρομών, διάκριση μεταξύ
    διαφορετικών σχέσεων εργασίας
  7. Κατανόηση του ρόλου των επιλογών και της λήψης αποφάσεων στην επαγγελματική πορεία

Οι προβλεπόμενες επισκέψεις είναι δύο καθώς προβλέπονται και επισκέψεις από επαγγελματίες που θα μιλήσουν στους μαθητές για το επάγγελμά τους.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνει με την δημιουργία σχολικού περιοδικού για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και παρουσίαση των εργασιών στην τοπική κοινωνία σε ανοικτή εκδήλωση στο τέλος του σχολικού έτους

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ