ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 2023-2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 2023-2024

Οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με σκοπό την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και την προετοιμασία τους για τις μελλοντικές τους σπουδές και την αγορά εργασίας. 

Φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον οργανισμό The Tipping Point.

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός “The Tipping Point” (TTP) συνεργάζεται με το παγκοσμίου κύρους ιδρυθέν από τον Βασιλιά της Ουαλίας, Κάρολο, Ίδρυμα Prince’s Trust International (PTI), δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας να συμμετάσχουν στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του PTI, με τίτλο “Achieve Greece’’.

Σκοπός του Προγράμματος είναι οι μαθητές/- τριες να προσεγγίσουν πρακτικά την μάθηση, να αναγνωρίσουν κι αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ενισχυθούν στην εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους. Το Πρόγραμμα εφαρμόζει συνδυαστικά τη μεθοδολογία της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και υλοποιείται μεταξύ άλλων με τη χρήση της ασφαλούς και δομημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας “100mentors” και της σχετικής εφαρμογής της. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως εκ του σύνεγγυς με βιωματικές δραστηριότητες εντός της τάξης, με υπεύθυνο υλοποίησης τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό της τάξης, κατά τη διάρκεια των οποίων προάγεται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών/-τριών και η ανταλλαγή απόψεων/ ιδεών στις ακόλουθες θεματικές του Προγράμματος:  

  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, 
  • Διαχείριση άγχους, 
  • Δεξιότητες παρουσίασης 
  • Σχεδιάζοντας την επαγγελματική μου πορεία. 

Επιπλέον, στα πλαίσια του Προγράμματος, οι μαθητές/-τριες θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν από την Πλατφόρμα μέσω τηλεδιασκέψεων με ανθρώπους-πρότυπα (Μέντορες) από πανεπιστήμια, εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικούς τομείς, επιστήμες και κλάδους, καθώς και να θέσουν τα ερωτήματά τους βάσει συγκεκριμένων θεμάτων. 

Η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Σηφάκη Δήμητρα ενημέρωσε τους μαθητές για το πρόγραμμα σε διαδικτυακή διάσκεψη την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου. Καλή μας επιτυχία!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ακολουθώντας το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, οι υπεύθυνες καθηγήτριες ξεκίνησαν την εφαρμογή του με την 1η ενότητα “Δεξιότητες για το σχολείο”.

Αφού εξερεύνησαν την έννοια της αυτοπεποίθησης με παιγνιώδη τρόπο, οι μαθητές ετοίμασαν τις ερωτήσεις τους για τον μέντορα με τον οποίο συνομίλησαν σε προγραμματισμένη συνεδρία.

1η συνεδρία με Μέντορα

Το τμήμα γ1 με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κυρία Τόλου, πραγματοποίησε συνεδρία με τον κύριο Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή Ομάδων και Ζευγαριών. Οι μαθητές – δημοσιογράφοι έθεσαν διάφορα ερωτήματα στον κύριο Γιαννακόπουλο για το θέμα της Αυτοπεποίθησης και σύμφωνα με την αξιολόγησή τους βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από τις σαφείς βιωματικές απαντήσεις που έλαβαν.

Το τμήμα γ2 πραγματοποίησε την 1η του συνεδρία με τον μέντορα κύριο Νικόλαο Γκαρέλια-Οικονόμου, Κλινικό Νευροψυχολόγο, Γνωσιακό-Συμπεριφορικό θεραπευτή. Οι μαθητές-δημοσιογράφοι έθεσαν τα ερωτήματά τους στον μέντορα σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα από παραδείγματα της επαγγελματικής καθημερινότητας του μέντορα και έλαβαν σαφείς απαντήσεις που τους ικανοποίησαν ιδιαίτερα.

Οι πληροφορίες που έλαβαν οι μαθητές από τους μέντορες συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε μια αφίσα η οποία αναρτήθηκε τόσο στην τάξη όσο και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου προκειμένου να είναι ορατή και να την συμβουλεύονται όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Προετοιμαζόμενοι για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, οι μαθητές αδημονούν για την επόμενη συνεδρία με μέντορες!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

Οι συναντήσεις μας συνεχίστηκαν με την θεματική “Διαχείριση άγχους”. Οι μαθητές, μέσα από τις ειδικές τεχνικές SWOT  Analysis και SMART έμαθαν να οργανώνονται και να διαχειρίζονται το χρόνο τους ώστε να ελαχιστοποιούν το άγχος. 

2η συνεδρία με Μέντορα

Ακολούθησαν οι ζωντανές συνεδρίες με τους μέντορες. Το τμήμα γ1 συνομίλησε με την κυρία Βίκυ Ευαγγελίου, ειδικό επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Το γ2 συνομίλησε με την ψυχολόγο κυρία Ιφιγένεια Κωνσταντιλιέρη.

Και στις δύο συνεδρίες, οι μέντορες απάντησαν στα ερωτήματα των μαθητών στο θέμα του άγχους, πρότειναν τεχνικές διαχείρισης και συνομίλησαν μαζί τους σε όποιες απορίες προέκυψαν.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Οι μαθητές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των συμβούλων, μελέτησαν περιπτώσεις άγχους της σχολικής καθημερινότητας και προσπάθησαν να δώσουν συμβουλές και λύσεις σύμφωνα με όσα είχαν μάθει από τη συνεδρία με τους μέντορες.

Στο επόμενο μάθημα με τίτλο “Οργανώνω τον χρόνο μου και διαχειρίζομαι το άγχος μου” οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την δεξιότητα της οργάνωσης του προσωπικού χρόνου καθώς κάτι τέτοιο συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους. Έτσι, ήρθαν αντιμέτωποι με την μελέτη περιπτώσεων και οργάνωσαν τις δραστηριότητες που τους δόθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί το άγχος. 

3η συνεδρία με Μέντορα

Ακολούθησε μια νέα συνεδρία με μέντορα. Το θέμα αυτή τη φορά ήταν “Πρακτικές συμβουλές για τα απαραίτητα συστατικά μιας επιτυχημένης παρουσίασης”. Και τα δύο τμήματα, συνομίλησαν με τον κύριο Φόρο ο οποίος έδωσε χρήσιμες οδηγίες έτσι ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να ετοιμάσουν μια παρουσίαση η οποία να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Στην επόμενη συνάντησή μας, οι μαθητές έπρεπε να ετοιμάσουν την δική τους παρουσίαση. Σε ομάδες και πάλι, διάλεξαν το θέμα της προτίμησής τους, το ετοίμασαν και στην συνέχεια το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.

Στο επόμενο μάθημα, οι μαθητές ανά ομάδα έδειξαν στους συμμαθητές τους τις παρουσιάσεις που είχαν ετοιμάσει και βαθμολογήθηκαν για το περιεχόμενο της παρουσίασης, για τον τρόπο της παρουσίασης και για τη συνεργασία. Εκεί είχαμε εκπλήξεις καθώς μαθητές που στο παρελθόν δεν συνεργάζονταν και δεν συμμετείχαν έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό! Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Ο πίνακας με τις εργασίες των μαθητών ήδη γέμισε! Είμαστε πολύ παραγωγικοί!

Μετά από κάθε συνάντησή μας, οι μαθητές εκφράζουν σε post-it τις απόψεις και τα συναισθήματά τους για την συνάντηση αυτή. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα!