3η συνάντηση Μάθησης, Διδασκαλίας, Επιμόρφωσης στην Νάντη, Γαλλία

Κυριακή 6 Μαρτίου

Ημέρα ταξιδίου. Κουραστική μεν αλλά η λαχτάρα για αυτό που θα ζούσαμε έσβηνε την κάθε κούραση.

Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Νάντης, οι οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές μας περίμεναν στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβουν. Λίγη αμηχανία στην αρχή, παρόλο που οι μαθητές είχαν από καιρό επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων, ξεπεράστηκε γρήγορα.

1η μέρα-7 Μαρτίου 2022:

Καλωσόρισμα στο γαλλικό σχολείο Gutenberg από τον διευθυντή M. Chouquet, ελαφρύ σνακ και ανταλλαγή δώρων.

Ξενάγηση από τους μαθητές στο γαλλικό σχολείο.

Η φύτευση λουλουδιών αναβάλεται για άλλη μέρα λόγω καιρικών συνθηκών. Παρουσίαση του μαθήματος για τον Antoni Gaudi από τους Ισπανούς μαθητές στα πλαίσια της δραστηριότητας “Teacher for a Day” και παιχνίδι Kahoot για την εμπέδωση των γνώσεων.

Ακολουθούν αθλητικοί αγώνες με μεικτές ομάδες μαθητών στο δημόσιο γυμναστήριο. Οι νικητές πήραν ως έπαθλο χρονόμετρο και πυξίδα.

Μετά το γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολουθεί ξενάγηση στα αξιοθέατα της Νάντης με τουριστικό λεωφορείο. Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, απαντούν σε κουίζ που είχε φτιάξει η γαλλική ομάδα. Μια όμορφη κι εποικοδομητική ημέρα έφτασε στο τέλος της!

2η μέρα-8 Μαρτίου 2022:

Η μέρα ξεκίνησε με την παρουσίαση της Ελλάδας. Οι μαθητές μας δίδαξαν στους συνομιλήκους τους το ποίημα «Ιθάκη» του Κ. Καβάφη και έκαναν ανατροφοδότηση μέσα από το παιχνίδι Kahoot.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Τουρκίας για τον Πέρση ιατροφιλόσοφο Αβικέννα. Συνεχίσαμε με «βουτιά» στην παράδοση της Βρετάνης: η κυρία Peaudecerf, εκπρόσωπος του συνδέσμου Breton μας μύησε στους βρετονικούς χορούς! Καταπληκτική και πολύ διασκεδαστική εμπειρία.

Η ανακάλυψη της Βρετονικής κουλτούρας ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στo πανέμορφο Saint-Herblain. Θαυμάσαμε καταπράσινα τοπία και γευτήκαμε τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του, καθώς εκπρόσωποι του δήμου μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν. Στο δημαρχείο συμμετείχαμε σε δραστηριότητες για την διαπολιτισμικότητα που είχε διοργανώσει τμήμα του δήμου.

3η μέρα-9 Μαρτίου 2022:

Και είμαστε έτοιμοι για το Παρίσι! Ο καλός καιρός είναι σύμμαχος μας. Πρώτη στάση στον Πύργο του Άιφελ για φωτογραφίες.

 Μοναδική εμπειρία η «πλωτή» περιήγηση καθώς θαυμάσαμε σπουδαία μνημεία του Παρισιού κατά μήκος του Σηκουάνα.

Η πολιτιστική παλέτα της ημέρας περιλάμβανε Πτι Παλαί, Ηλύσια Πεδία, Πλατεία Ομονοίας και φυσικά το Μουσείο του Λούβρου!

Σίγουρα αυτή  η επίσκεψη ενθάρρυνε τους μαθητές να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά των Γάλλων.  Αναχωρήσαμε γεμάτοι από εικόνες, χαρούμενοι και  λυπημένοι που τελείωσε τόσο σύντομα!

https://youtu.be/eKu_Mg0dTGc

4η μέρα-10 Μαρτίου 2022:

Η μέρα περιλαμβάνει χορό, ποίηση και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη μαντάμ Neuilly, πρώην υπάλληλο της Unesco!  Το επίσημο τραγούδι του προγράμματος «Open Windows» είναι έτοιμο: οι στίχοι όλων των ομάδων είναι πραγματικά συγκινητικοί.   Τα παιδιά τραγουδούν για την μοναδικότητα  αλλά και τη δύναμη που πηγάζει από τη συνεργασία  και την ομαδικότητα.

 Ακολουθεί η συζήτηση με τη  μαντάμ Neuilly, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και πρώην υπάλληλο της Unesco, η οποία μοιράζεται μαζί μας μοναδικές εμπειρίες από τα project  στα οποία συμμετείχε.

dav

Μετά το γεύμα και πριν ξεκινήσουμε το δεύτερο οδοιπορικό στην πόλη, φυτεύουμε τα λουλούδια του προγράμματός μας, το καθένα με ένα ξεχωριστό νόημα αφιερωμένα στην φιλία, τη συνεργατικότητα, την ενσυναίσθηση, την αφοσίωση.

sdr

Σειρά έχει η ποίηση:  μαθητές της τέταρτης τάξης του σχολείου έχουν ετοιμάσει μία παρουσίαση με ποιήματα, σχετικά με τις στάσεις του τραμ στη  Νάντη τα οποία μας διάβασαν μέσα στο τραμ! 

Την παρουσίαση των ποιημάτων διαδέχεται η ξενάγηση από τους ίδιους μαθητές στο κάστρο της  Βρετάνης, τον Πύργο του Λου:  σύμβολο των διάσημων μπισκότων της περιοχής και στη Passage Pommeraye, μια μικρή εμπορική στοά  στην Νάντη.  Αξίζουν πολλά μπράβο στους μικρούς μαθητές και την καθηγήτρια της για αυτήν την πολύ καλά  οργανωμένη πολιτιστική παρουσίαση!

5η μέρα-11 Μαρτίου 2022:

Tην πέμπτη ημέρα του προγράμματος γινόμαστε μαθητές στο σχολείο του Gutenberg!  Αρχικά οι μαθητές των τάξεων μαγειρικής μας ξεναγούν και μας ενημερώνουν για το πρωτόκολλο που ακολουθούν. Πραγματικοί επαγγελματίες και εκκολαπτόμενοι μάγειρες, μπράβο στα  παιδιά. 

dav
dav

Στη συνέχεια παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο μάθημα αγγλικών και ανταλλάσσουμε εμπειρίες  για την περίοδο της πανδημίας σε κάθε χώρα! Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει την γεμάτη μουσική παρουσίαση των Εσθονών και  την παρουσίαση – διάλογο των Γάλλων μαθητών για τη    θέση της γυναίκας!

Στην τελευταία  μας περιήγηση στη πόλη της Νάντης επισκεφτήκαμε το συναρπαστικό “Les Machines de l’ île” όπου παρουσιάζονται οι “Εφευρεμένοι Κόσμοι” του Ιούλιου Βερν, το μηχανικό σύμπαν του Leonardo da Vinci και η βιομηχανική ιστορία της Νάντης.

Η μέρα  τελειώνει με γεύσεις από τη γαλλική κουζίνα! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τις «εργασίες» των πρωινών εργαστηρίων μαγειρικής και  των γονέων οικοδεσποτών των μαθητών μας. Το μενού περιλαμβάνει Κις Λορέν, Τάρτα Τατέν με μήλα, Παριζιάνικο φλαν και πολλά άλλα!

Σίγουρα από αυτό τα ταξίδι αναχωρούμε χορτάτοι από εμπειρίες και πολιτισμό! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *